[宗教改革]終極教會山寨王:談終身執事制

0
500

對於一般人黎講,「執事」呢個字眼最多只是會諗起「黑執事」呢套動漫,對於教會中「終身執事」呢個概念可能都會比較陌生。但是,對於有「終身執事制」的教會黎講,可能是好事,但同樣極有可能是一場惡夢。究竟咩是「終身執事」?呢樣野又有幾大程度影響著教會?

首先,做得「執事」,在教會必定要有不少的年資,「執事」這回事是特重年資的。所以「執事」可算是教會裡平信徒的「大佬」,一間教會可以由2-3位至10多位不等,視乎教會人數而定,一般都由會友以信任票制選出。「執事」既然是「大佬」,就自然擔起不少決策工作,當然事務上事無大小都可以管。所以,「執事」不僅是有威望咁簡單,在教會中更有決策力,連傳道人請邊個佢都有份話事。其實呢,最簡單一句,就是教會的 Old Seafood。

咁「終身執事」呢?其實都只是「執事」,不過加埋「終身」,即是成世你都是「執事」直到你上天家,真是「一日執事、終身執事」呀。其中,「終身執事」通常仲有「開山元老」之意,亦即是通常是教會初建的第一代開國元老。睇住教會大(睇住教會壞?),經驗豐富是真的,所以普通「執事」都總會讓佢幾分(喂,開山元老喎,邊個夠膽得罪呀?)。所以點解話「終身執事」是「教會山寨王」就是咁解:教會的核心外與內圍都由佢操控、唔會有人監察到佢、佢提出的意見幾乎無人敢質疑、連傳道人請邊個佢都有份話事-咁仲唔係山寨王是乜?

咁呢個「山寨王」可以點影響教會?剛才已提到「執事」與「終身執事」的威力,由是可見,佢的覆蓋面可滲透教會方方面面。教會的所有重要決策,例如堂會的方向、發展、或者是成日出現的「擴堂籌款爭議」等,執事通通有話事權。所以,遇著是開明的執事就話好彩,如果遇著經常堅持己見的人,就真係大都頭埋。

近日城浸就出現「終止終身執事制」的爭議,原因在於有該會會友認為「終身執事制」出現很多問題,例如限制新人參與教會管治的機會、強化舊有權力圈子對堂會事務的壟斷等等。會友於是發動聯署期望引起關注,但觀乎事態發展,似乎仍是無乜聲氣。唉,講到尾,咁樣提出法,會得罪幾多既得利益者至得架,邊度有人會睬佢呀。諷刺的是,耶教之父馬丁.路德明明就是改革先鋒隊長,但是跟佢既後人(即係我地呀)呢,就乜都唔可以改架啦。即係咁,個制度由馬丁.路德果刻開始,就一直咁完美架啦,我地呢D平信徒識條鐵棒咩(#曲)~

或者大家會問,下?做終身執事有權卻無錢收,要黎托呀?係架,你起教會「事奉」不能收分毫,但卻滿足左人控制大權的慾望,亦算是一種得益。更多是如果信徒在工作環境不如意,但番到教會卻有大權在手,多少滿足了人的虛榮心。情況就好似D男人在工作環境不如意,番到屋企卻可以控制老婆做呢樣做果樣,佢就自然從中獲得滿足感,是一樣的道理。亦有不少情況是做終身執事之人多已年邁或已退休,咁將管人的精力用在教會身上,亦是常見之事。

去到最後,究竟我有無咩結論?我旨在指出,教會裡面居然有D咁廢咁離譜的階級制度,令人相當無言。雖然一開始成立一個制度總有其原因,但是時代一旦改變,制度亦應有所調整,教會的迂腐不堪,實不亞於宗教改革時期的天主教。但教會要改,信徒要興起,靠的是自己,請不要期待身邊的人會成為英雄帶領大家前進。宗教如是、政治也如是啊。

沉默,只會讓教會繼續沉淪下去,不發聲的我們,也是幫兇……

Facebook:門徒媒體
節目:門徒公義
《門徒頻道》節目主持登記:http://goo.gl/forms/G2wusX1SVIzTa8KH3
《門徒媒體》作者計劃登記:http://goo.gl/forms/mS6LAL1cLzipo7ti1
「門徒」同工登記:http://goo.gl/forms/0JqwPOGw2nV9bLzm1
——————————
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here