再次狙擊主愛臨香江:欲蓋彌彰以愚弄信徒,所謂何事?

0
678

真係忍唔住要狠狠咁片佢一鑊甘的。

話說2017年就有呢舊「主愛臨香江」啦,根據其官網指,因為今年係選舉年,而當中因為政治的各項因素,掀起了社會很多的矛盾紛爭。「主愛臨香江」的作用就係要結集社會的關懷同愛心,減少仇恨咁話(有關本人對「主愛臨香江」之前的評論,可參閱再談主愛臨香江:大型佈道會的存在價值:http://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/03/13/154800/ )。其實活動當中的重點,不外乎是河蟹呀、愛呀、維穩呀乜乜乜。

但是呢,我真係太天真了,呢個「主愛臨香江」的陰暗面,簡直是「遠超我所想所求」添啦!咁究竟佢有咩罪狀呢?

罪狀就係:資金來源與用途不明、未有清楚解釋;欲蓋彌彰、愚弄信徒。

點解我會咁話佢呢?且看我慢慢表述。

首先,話說「香港福音盛會2017」呢個團體(你可視佢為一個獨立團體)有其官網,而官網之內一直放有旗下舉辦的一D活動。但是,細心調查之下,其實有幾個活動不曾浮過面,包括「香江愛宴迎福音」籌款晚宴、「愛臨香江拉闊金曲開心夜」籌款晚會、以及即將提到的「官商政演藝界異象分享會」。你要搵到相關活動的Link,亦不容易,要在官網的上方欄中按「簡介」-「大會活動概覽」-碌去下面先搵到。

好,我地都可以當是做呢個官網的人的技術欠佳就算啦。更何況其他活動佢都是咁顯示,我姑且當佢是整得衰就算。但上述兩個活動的性質,主要為「香港福音盛會2017」呢個團體籌款。網頁顯示了活動的內容,根據資料,籌款晚宴有1300人出席、籌款晚會則有1600人,絕不是一個少的數字。但,究竟籌得幾多善款數字?根據頭兩個活動的官網所見,並沒有顯示(及後再翻查其季刊等等,一概沒有顯示)。我查過相關資料,都未能搞清楚係咪只要是籌款,就一定要公開相關數目。不過,用常識去想,基於道德責任(仲要是耶教徒,係咪要對自己道德要求高少少?),很明顯都是公開好過唔公開呀嘛?!

另外很奇怪的,就係你睇TBB籌款節目,佢一定是畫公仔畫出腸咁「你睇下!!!~~~~呀乜乜乜捐左十八萬,無錯是十八萬呀!!大家俾熱烈的掌聲!!!!!!!」然後仲要整張人咁大的支票,荒死你D眼屎遮住見唔到佢捐左幾多架嘛。但是而家呢?「香港福音盛會2017」對捐款數字卻一概保密,但是又「明明地」籌款架喎!好野呀(俾D掌聲)~~ (#曲 )

好啦,輪到呢個4月中旬完成的「官商政演藝界異象分享會」。大家可以睇睇以下呢張Poster,佢是有印到「主愛臨香江」的Logo,由此可判斷此活動是「主愛臨香江」的活動之一。

話說佢又黎借飲宴籌款啦,一圍$15000或者每位$1250,呢D恩典跳樓價,邊係我地D平民可以入去架呀,你諗多左啦。

奇就奇在,起「主愛臨香江」的主頁面,係好似刻意咁無公佈呢個籌款晚宴。明明是借「主愛臨香江」籌款,但是官網卻一隻字都無寫過!至今日,即係5月6日,我地見到在其官網之日的大會活動概覽頁同埋最新活動的一欄,呢個活動根本是好似無存在過咁呀!(http://hkgospelfestival.org/?page_id=1369 )

(「最新活動」一欄中,並沒有顯示這個活動)


(連「大會活動概覽」一欄中,都完全無出現到)

咁我就嘗試用神秘學黎解釋一下呢個現象啦。其實是:神是要藉呢個神秘消失,證明呢個異象唔係人人都見到架。(#曲again)

好啦講笑,我地言歸正傳。咁呢個活動又是乜東東呢?根據前港姐張瑪莉Facebook公開的照片所見,已知出席這次「官商政紅」分享會的,包括財政司司長陳茂波、政制及內地事務局局長譚志源、偉易達主席黃子欣、南豐集團行政總裁梁錦松、蒙妮坦集團董事長鄭明明、立法會議員梁美芬、植麗素國際美容集團創辦人陳燕萍、全國政協容永祺、十優港姐麥明詩、藝人李彩華及張瑪莉等。

咁好啦,其實D「官商政紅」可唔可以Gathering下,分享下異象?梗係得,我地從來無限制過相關的自由。但是,第一、你地自己(殘廁?)Gathering無人可以阻你,但如果以全港性基督教活動名義去搞呢個活動,就好有問題。咁樣豈不是認同社會分有錢與無錢階級?有錢人的自己一檯然後講你地對香港的異象,呢個酒席,窮人俾唔起之餘、更加是連分享下對香港異象的權利都無,而可悲的是你地呢班有權者正正是操控權力的一群。第二、籌到幾多錢?款項會用黎做乜?零透明度。喂大佬呀,咩歡樂滿東華呀,人地唱緊歌時都起下面碌住Trailer有邊個邊個俾左錢啦,你地咁多「官商政紅」,俾左幾多錢、D錢點用,信徒完全是被蒙在鼓裡!講緊連影音X團呀,都願意公開盤數,呢個「香港福音盛會2017」籌左N次款,卻一次都無公開過盤數!

第三,點解呢個Gathering,完全無出現過起上述的官網呢?講緊是由佢開始都結束都無出現過喎!我唯一覺得合理的理由,就是唔想將D比較敏感、比較與政界(精確點其實是親中界別)緊密的活動顯示出來,惹人懷疑。你話,呢個可疑係咪真係好X可疑呀!而信徒嘛,都講左好多次,你話乜就乜架啦,亦從來唔會質疑你地呢D有身份階級的牧師乜乜。如此欲蓋彌彰、愚弄信徒,亦是事實。

回顧番我指出「主愛臨香江」的罪狀:資金來源與用途不明、未有清楚解釋;欲蓋彌彰、愚弄信徒。大家可以細心想想,我講的究竟有沒有根據,有沒有值得懷疑的地方。我起呢度亦正式言明,「香港福音盛會2017」請你地發出聲明,解釋清楚下列幾點:
1. 為何不顯示出相關活動的籌款數字,並請盡快公開相關資料
2. 網頁上的紕漏到底是什麼原因造成,是否有意圖隱暪事實
3. 團體是否願意承認針對性向某界別人士(如「官商政紅」或「專業人士」)籌款有造成階級分化之嫌的事實(而此亦與基督教的意向相違),並願意糾正方針,不再進行相關的活動。

雖然我知你地睬我都傻,不過,我還真的想起「神棍」兩隻字。如果我地唔想做人地眼中的「神棍」,拜託,收手啦!!!

Facebook:門徒媒體
節目:門徒公義
《門徒頻道》節目主持登記:http://goo.gl/forms/G2wusX1SVIzTa8KH3
《門徒媒體》作者計劃登記:http://goo.gl/forms/mS6LAL1cLzipo7ti1
「門徒」同工登記:http://goo.gl/forms/0JqwPOGw2nV9bLzm1
——————————
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here