[維穩祈禱日]陳歐陽桂芬:陳馮富珍當選世衛總幹事是上帝抬舉中國人

0
11210

今天是中華人民共和國成立68周年,祝福香港復興團隊舉行「十月一香港祈禱日」,儼如國慶活動。以勒基金總幹事陳歐陽桂芬在早場祈禱環節時,提及陳馮富珍11年前當選世衛總幹事之事,形容「是上帝抬舉中國人」。

陳歐陽桂芬表示,世衛11年前要選出新一屆總幹事,大部份會員國都共識要選一個亞洲人,因為經歷沙士疫情後,大家都相信下一次沙士會再在亞洲爆發,最後由中國支持的陳馮富珍當選。陳歐陽桂芬忽然說:「上帝後來點樣講法?佢話陳馮富珍一定可以坐到呢個位,不過唔係因為佢係亞洲人,唔係因為佢做過醫生,唔係因為佢處理過病毒,而係因為上帝要抬舉中國人!」

她續稱,11年後的今天,上帝抬舉整個中國富強起來,是藉著香港人祝福中國人。「邊個叫中國人做『強國人』係我哋香港人叫佢哋做『強國人』,叫咗幾年,佢由唔強都變咗強!」陳歐陽桂芬身後的詩班人員都忍不住笑。

明晚播出的《門徒公義》節目將詳細分析。

門徒同工登記:http://apostlesmedia.com/joinus
——————————————–
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!