楊鳴章梁錦松盲撐國歌法 「唔唱國歌違反社會常態」

0
1424

人大常委通過《國歌法》列入基本法後,天主教領袖、前高官紛紛表態支持,天主教香港教區新任主教楊鳴章出席個公開活動時,提到「唱國歌有啲乜嘢咁大件事?係好自然嘅事」,忽視共產黨藉嚴刑竣法灌輸愛國觀念的事實。

(門徒事工急需事奉人手,閱讀下文前,煩請先進入,登記您可以事奉的崗位,多謝合作!)

他意猶未盡再次爆出偉論「如果有人堅持唔唱,反而係……根本係違反社會一個常態」,將「社會常態」變成合理化共產黨的思想改造。

「主愛臨香江」見證嘉賓、前財政司司長梁錦松,同樣大發謬論盲撐《國歌法》,他對本地球迷再次在球賽前「噓國歌」感痛心,認為「有必要立國歌法,最重要是使各界「有法可依」;然後話峰一轉,無故談到中國人的民族感情,提到「認識我哋中華民族嘅苦難⋯⋯受好多屈辱」;被問到如果急急立法,會否導致市民誤墮法網,他未有正面回答,只回應「呢個時候做中國人係好夠運」。梁慷慨激昂流露「中國心」,女兒卻到國際學校升學,可算「未分享、先失去」見證的最佳示範。

「門徒」同工登記:http://apostlesmedia.com/joinus
——————————
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!