九西補選爆出賄選疑雲 票投鄭泳舜將送福袋一個

0
1747

民協深水埗區議員楊彧昨早在Facebook上載一段錄音,有人在錄音內容裡呼籲居民在311立法會補選投票2號 (即民建聯鄭泳舜),之後可向民建聯領取福袋,共產黨此等如同「買票」的手法愈來愈明目張膽。

(門徒事工急需事奉人手,閱讀下文前,煩請先進入,登記您可以事奉的崗位,多謝合作!)

該段錄音約1分鐘,大意是「上次你媽有冇攞咗福袋?佢話今次投票,你媽過唔過去民建聯,到時3月11號,投唔投二號,投呢,佢話到時幫你登記名,你去唔去投呀?睇下有幾多個人,即係投呢,到時下次……有咩就再送畀你哋,一個人一份,去投就講你個名,你可以寫一幢樓有幾多個人,幫你登記,唔該晒你」。楊彧決定本周五到廉政公署舉報。

根據《選舉(舞弊及非法行為)條例》(第554章)第11條規定,任何人無合理辯解向他人提供利益,誘使他人在選舉中投票或不投票予某候選人,即屬違法。選舉管理委員會或選舉事務處如接獲上述涉嫌違法的投訴,會按既定程序保密處理,並將個案轉交有關執法機關跟進。九西當選人鄭泳舜透過團隊回應,在參選過程中,他與競選團隊均遵守選舉法例。競選活動亦是依照法例要求進行。

Facebook : 門徒媒體
Instagram: 門徒媒體
Twitter : 門徒媒體
YouTube : 門徒頻道
—————————-
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!