疑似基督教徒以宗教信仰之名 無理向主題公園要求延長年票

0
819


Facebook Page「西客之道 Hispitality Secret」,4月1日貼出一位自稱有宗教信仰的小姐,以有宗教信仰不參加萬聖節活動為由,要求主題公園延長年票2個月,作為補償2個月因萬聖節活動不能去主題公園之損失。貼文引來熱烈討論,有不少留言認為提出荒謬要求者為基督教徒。

(門徒事工急需事奉人手,閱讀下文前,煩請先進入,登記您可以事奉的崗位,多謝合作!)

Facebook Page「西客之道 Hispitality Secret」,4月1日發出貼文,指在主題公園工作的人員表示,被一名疑似基督徒要求延長年票2個月。其原因竟然是因為她有宗教信仰,不能參加萬聖節活動,又謂公園的佈置令小孩驚嚇。主題公園拒絕延長其年票。而該名疑似基督徒表示,「咁你地即係呃人喇,我一家幾口喺你地公司買成萬蚊年票,呃我2個月使用時間,我要去消委會投訴你公司呀!」。貼文內容引來熱烈討論,不少留言認為提出荒謬要求者為基督教徒。

下列是部份留言:
Chin Ya留言:「咁成個迪士尼係咁講咩魔法呀、仙子呀、精靈呀,全部都係異端啦,咁其實年票都唔使買,費事呢d魔鬼既試探影響佢對佢個主既信心啦。」
Kit Man Cheng留言:「耶撚無極限」
Alex Tong留言:「唔使問阿貴,九成九係耶撚」
Ray Mond Lai留言:「點解唔投訴教會,因為信個教搞到咁麻煩又咁多避忌野,想去樂園玩都唔得,仲可能要十一奉獻,既然有比錢,消委會見啦?一於告到要耶穌釘多次十字架!?」
Kee Ball Ball留言:「佛誕嗰日佢冚家唔放假、觀音誕、關公誕、天后寶誕….啲日子唔駛做人呀?」
Sammy Nic留言:「基督博愛,耶撚博屌」
Eric Chiu留言:「耶L零舍麻L煩,完。」

從留言可見,雖然內文未曾提供該名宗教人士是甚麼信仰,唯大部分網民認為,她是信奉基督教,可見基督教徒在網民心中的印象頗差。

原文

Facebook : 門徒媒體
Instagram: 門徒媒體
Twitter : 門徒媒體
YouTube : 門徒頻道
—————————-
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!