[民主派投共]葉漢浩詭辯別敵人設局 遭洗版怒斥「蠢到睇唔通係招安」

0
93


民主派立法會議員日前召開記者會,儘管民調不斷搬龍門,最終仍得不到逾半支持者的同意,結果憑「政治判斷」接受委任進入「臨立會」,遭到被民調排除的港人、反對者聲討投共之際,「愛愛鄰事工」發起人葉漢浩竟為投共議員詭辯,呼籲信徒「不要認錯敵人,真正敵人是這兩難決定的設局者」,結果帖文遭到大量留言駁斥。

(門徒事工急需事奉人手,閱讀下文前,煩請先進入,登記您可以事奉的崗位,多謝合作!)

原定9月的立法會選舉被無理取消,人大常委通過決定,本來9月底結束任期的議員,繼續履行職責至少一年,變相把民選議會,扭曲成為沒有民意授權、純粹由政權委任的「臨立會」。民主黨進行民調,不斷「搬龍門」,竟把門檻收窄至純粹由支持者決定,但前日公佈的民調結果,依然得不到過半數支持留下。民主派議員最後聲稱,憑「政治判斷」接受委任進入「臨立會」,遭到被民調排除的港人、反對者聲討投共。

然而,依然有聲稱支持民主的基督徒領袖,為投共議員詭辯。「愛愛鄰事工」發起人葉漢浩在臉書發帖,竟呼籲信徒「你可以反對留任,也可以反對離任,但不要認錯敵人,真正敵人是這兩難決定的設局者。」帖文發表後,引起激烈反應,遭到大量留言駁斥:

「你唔會認為尊重內奸嘅決定係各自爬山呀?」
「咁講嘅話 大家都唔應該當警察係敵人啦hahahahahahaha」
「你對何謂敵人的判斷不知所云,將共產中國派來勸降納貢的師爺白紙扇泛民主派當係自己人,亡國滅種,死有餘辜。」
「明知係一個局,係都要舂個頭落去嘅唔係叫豬隊友,係叫臥底。」
「民意好清楚叫你唔好接受委任,亦都無咗三分一否決權,係都要做多次民調製造五五波假像接受,仲要等最後一刻至公佈,司馬昭之心,路人皆知。」
「當年香港只有一個「馮x基」,廿多年後的今日已經增加到廿個。香港啲飯民已完真係識撈。」
「有些事情係非黑即白的。招安就係招安,正如721返緊工同放咗工既黑社會搭住膊頭一樣。對唔住,無第二個可能,兩邊都有唔岩既,其實係支持招安。」
「如果要講第三個可能,只會係老江湖會蠢到睇唔通呢下係招安?」
「真正敵人?呢個係簡單唔用腦既解釋,除敵人外還有幫兇,入過中聯辦互相合作,算唔算敵人?立法會幫港共政權投票算唔算敵人?全世界反共你接受委任算唔算敵人?兩難?有幾難?叫你講少少原則都難?睇錯壞人係好人,仆街唔好喊!你既說法係垃圾級別!」
「有幾兩難?佢哋幫緊設局者!」
「我聽唔到留嘅人有乜積極建議講佢呢一年如何會比之前一届更加努力喎,action plan 都冇,點去衡量??」
「分咩化?你情我願。佢哋係有選擇權唔留低㗎。」

請支持《門徒媒體》事工化計劃:
轉數快:6323638
Payme:62544036
好易俾:62544036
Paypal.me/apostlesmedia
—————————-
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!