何振賢耶膠系列新作《基督教明星老海鮮坊》 串爆教會「老屎忽」

0
788


教會Old Sea Food(俗稱「老屎忽」)遭詬病多時,2019年反暴抗爭,高層言行更激發年輕信徒憤而出走。《我不想變做耶膠》Hip Hop名曲創作人何振賢以此為題材,發表新作《基督教明星老海鮮坊》,延續「耶膠系列」批判教會風格,挖苦教會「老屎忽」現象。

(門徒事工急需事奉人手,閱讀下文前,煩請先進入,登記您可以事奉的崗位,多謝合作!)

《我不想變做耶膠》《上帝叫我做嘅》《上帝,我可以做啲乜野?》後,Passion Music何振賢創作「耶膠系列」第四首新曲《基督教明星老海鮮坊》,歌詞圍繞2019年反暴抗爭後,教會「老屎忽」的離譜言行,年輕信徒憤而出走的現象。

歌曲開始的獨白,便扮演教會「老屎忽」在2019年抗爭期間,以哭腔怪罪年輕人參與勇武抗爭的禱文:「主呀,求你拯救呢度嘅年青人,佢哋被人利用,唔知做梗嘜嘢,被罪惡充滿咗果心呀,求你拯救佢哋,幫助佢哋啦!」

歌詞多處描述「老屎忽」充斥下,香港教會出現的問題:「穩中求變循序漸進呢句少少廢,教會人數已經直插跌落谷」、「可能你哋嘅性格有時係太樂觀,唔介意人數每年少左一半」、「習慣咗做開嘅嘢,每年都重複嘅嘢,無意去改變一些,批評嘅全部借咩,敷衍話我明白嘅,意見係會接受嘅,態度會係照舊啫,揸住㗎名貴房車」、「佢話嘅呢啲係叫做傳統,依家啲後生一輩知唔知乜野叫莊重」、「大是大非既面前你表現太縮骨,順服權威係咪先至合乎道徳」、「聽講有人話要放棄而家嘅年青人,Sorry我跟唔到係來自邊段經文」。

何振賢在YouTube頻道介紹新作:「無論親身經歷、聽故仔、睇新聞,大家都見過基督徒群體也有不少一成不變、離地脫節、安於留在comfort zone的人。親眼見證過有唔少人希望推動教會、各種組織改變,而當中失望、死心的例子屢見不鮮。」

請支持《門徒媒體》事工化計劃:
轉數快:6323638
Payme:62544036
八達通銀包:62544036
Paypal.me/apostlesmedia
—————————-
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!