宣明會助養兒童詐騙事件澄清 網民唔收貨「唔好當香港人是傻先得呀」

0
41


慈善團體利用港人善心募款,無數港人於前年抗暴陷入水深火熱時,竟然袖手旁觀。基督教背景的香港世界宣明會近日更被助養人爆出醜聞,每年寄出的助養兒童照片懷疑造假,直斥受騙。宣明會解釋是辦事處人為出錯,表示歉意。唯該會鬼祟在臉書刊登聲明,網民紛紛表示不接受,直言「唔好當香港人是傻先得呀」。

(門徒事工急需事奉人手,閱讀下文前,煩請先進入,登記您可以事奉的崗位,多謝合作!)

自2011年起,劉小姐透過香港世界宣明會捐助非洲埃塞俄比亞兒童Tadele Natnael,上周六在臉書發帖
表示「我係咪畀人呃咗好耐?」,每年看一次宣明會寄來的助養兒童照片:「一年先睇一次嘅相,望一眼就唔會拎返出嚟睇」。豈料日前一次過取出查看,發現照片有問題:「16、17歲又比(俾)同一張相我;2018年大個咗好多」;至於2019年那張竟然「逆成長」:「姓名雖然一樣,但明顯年紀細很多,完全唔係嗰個人嚟」。今年寄來的相片,竟然與2018年完全相同,只是光暗度不同:「衫、樹、連睇緊本書都係同一版,睇3年都未睇完」。劉小姐批評宣明會「求x其搵啲相耍我……我覺得我畀人呃咗」,並在帖文下標籤「#本世紀最大詐騙集團」。

帖文一出,在網上引起爆炸性熱議,有人建議「不如開個page收集助養小朋友嘅相?」不少助養人留言指立即翻查過往幾年的助養兒童照片,有助養者稱「之前有兩年生日是用同一張相,今年就係用新相」;亦有網民笑指「其實你真正助養緊嘅係NGO員工嘅仔女」、「一直助養緊CEO」。

宣明會周日回覆傳媒查詢時指出,香港辦事處於2018及2019年發出電郵,邀請助養者填寫生日祝福給助養兒童,但未附上助養兒童的最新照片,因而令助養者疑惑,為此感抱歉;2019年周年進度報告,則由該會埃塞俄比亞辦事處直接寄出。而宣明會昨在臉書以留言方式發表聲明,指埃塞俄比亞辦事處的同事,就Tadele Natnael的2019年周年進度報告,出現人手出錯,貼上同區另一位助養兒童的照片,向助養者致歉;又指Tadele Natnael現於當地修讀會計科,預計今年畢業,倘若一切順利,未來計劃繼續進修。

眾多網民在該則聲明下留言,均一面倒不接受:「點解要喺呢個post 講,唔開一個新post 回應?」、「你真是唔好當香港人是傻先得呀~依家你講咩都無乜用,不如早啲摺左佢啦~」、「永遠都唔會捐款俾你哋」、「亂甘嚟。呃人呃到亂晒龍」、「肯定好多人會停捐款,為佢地需要祈禱」、「宣明會:我哋會檢討相片工作 唔會再露出馬腳」。

據宣明會網站介紹,該會是一個國際性基督教的組織,其使命是效法耶穌基督,服侍貧窮及受壓制的人,促進人類生命的改變,尋求公義,見證天國的福音。由美籍記者卜皮爾博士1950年創立,推出「助養兒童計劃」;1962年在香港成立辦事處,現時香港宣明會董事局主席為阮水師、副主席陳朝光和郭梁潔芹、名譽財政盧偉生、董事包括陳思堂、杜明翰、何燕芳、勞坤儀、呂元信、鄧慶倫、曾綺年、楊柏滿牧師。

請支持《門徒媒體》事工化計劃:
轉數快:6323638
Payme:62544036
八達通錢包:62544036
Paypal.me/apostlesmedia
—————————-
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!