車淑梅雀躍財爺派1萬消費券 網民鬧爆:仲喺度講風涼話

0
553


港府防疫措施變本加厲之下,結業潮、失業潮接踵而來,財政司司長昨公佈新一份預算案宣佈,派發1萬消費券,被狠批遠水不能救近火。港台DJ車淑梅發帖卻說「太好了……可以去買嘢、食嘢!」結果遭網民洗版批評「仲喺度講風涼話」。

(門徒事工急需事奉人手,閱讀下文前,煩請先進入,登記您可以事奉的崗位,多謝合作!)

財政司司長陳茂波昨公佈新一份預算案,宣佈由4月起,分階段派發1萬消費券,被狠批遠水不能救近火。港台DJ車淑梅卻在臉書發帖:「4月份開始每人有$10000消費券,先派$5000,太好了,一解禁我即刻可以去買嘢、食嘢! 大前題齊心抗疫,希望香港快快回復正常,經濟早日復甦!」

車淑梅帖文一出,迄今引來逾270個留言,大部份都批評車:「竟然見到有人無視窮人切實需要仲多謝政府呢啲爛計劃,香港人點解會變成咁?」、「有人煩緊聽日仲有無工開,有人煩緊4月買d 乜」、「買貴晒啲嘢呀!你有冇良心㗎?」、「幾多人等着啲錢交租交費用,可惜仍然有人只係睇表面,求其派少少錢就拍晒手」、「小店都執笠,真係多謝哂」、「最可笑嘅係呢類人可以喺媒體發聲,不斷傳播呢種想法」、「呢D思維等同有個強x犯不斷強x你,然後再比返$100你補充體力下次再X,你重好高興覺得呢個原來係個恩客」、「知唔知幾多人幾個月無收入,幾多舖頭無開門做生意但月月白交租,先換到你呢筆錢返嚟?」、「食人啲肉吸人嘅血真係咁開心咩?」、「仲喺度講風涼話」。

其中一個最引人發笑的留言是,當車淑梅稱「還有甚麼妙計可施?」有網民覆「最好就係你呢啲既得利益者早登極樂」。

請支持《門徒媒體》事工化計劃:
轉數快:6323638
Payme:62544036
八達通銀包:62544036
Paypal.me/apostlesmedia
—————————-
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!