聯合國難民署借烏克蘭籌款遭狠批「發國難財,無恥至極」

0
1210


俄羅斯軍事侵略烏克蘭,美國、北約國家見死不救,導致大量烏國人民逃難。聯合國難民署趁機高調呼籲社會捐款,結果遭網民洗版式狂罵:「你班死乞兒係到發國難財,無恥至極」。

(門徒事工急需事奉人手,閱讀下文前,煩請先進入,登記您可以事奉的崗位,多謝合作!)

俄羅斯周四突然發動戰爭,侵略烏克蘭,左膠當道的美國、北約國家,雖擁有強大軍事力量,拒絕出兵支援,導致烏克蘭孤軍作戰,不作為之表現,遭全球罵爆。聯合國難民署香港辦事處臉書近日頻頻出帖,指對當地迅速惡化的局勢,和正進行中的軍事行動深表關切,戰火已迫使烏克蘭人離開家園,已經有傷亡報告,很多家庭急需庇護所和緊急援助物資,難民署急切支持,為被迫逃離家園的家庭,持續提供保障生命的援助。

聯合國難民署的捐款呼籲,結果遭網民留言罵爆:「點解唔講下係俄羅斯對烏克蘭發出侵略,你班死乞兒係到發國難財,無恥至極」、「仲信你哋?2019你哋有做過咩?而家班後生死嘅死、傷嘅傷,坐監嘅你哋有冇出過聲?」、「聯合國出兵未?未仲咩要俾錢UN?錢就識拗,兵就唔識出」、「最憎呢啲所謂慈善機構,一有事就黎lam油水。好撚作嘔」、「正垃圾,聯合國咩都無做,而家係到乞錢。執左佢啦死乞兒」、「大事大非時UN死咗去邊?平時啲錢又花咗幾多真正幫人?食人血就拱出嚟?」、「聯合國除咗開會同要人科水仲有咩用?」

請支持《門徒媒體》事工化計劃:
轉數快:6323638
Payme:62544036
八達通銀包:62544036
Paypal.me/apostlesmedia
—————————-
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!