宣明會形容「烏克蘭危機」避提「俄羅斯」遭罵爆:事實都講唔出口

0
517


上年遭揭發詐騙善心人的基督教慈善機構、香港世界宣明會,再爆公關災難!宣明會上周借烏俄戰爭籌款,宣傳帖文僅形容「烏克蘭危機」,隻字不提「俄羅斯」、「入侵」,結果再次遭罵爆,網民直斥「提都唔提係俄羅斯入侵所導致!爆咩發衝突?香港宣明會連事實都講唔出口,仲叫人點信你地?」

(門徒事工急需事奉人手,閱讀下文前,煩請先進入,登記您可以事奉的崗位,多謝合作!)

香港世界宣明會上周五在臉書發帖,題目【烏克蘭危機:羅馬尼亞邊境直擊難民實況】,指「烏克蘭爆發衝突,頃刻間改寫了無數人的生命。很多人和17歲的Ivan(化名)一樣,被迫與至親及好友分離,不知道何日方能重聚。宣明會在衝突爆發之初,已經抵達羅馬尼亞邊境,為從烏克蘭過境的兒童及婦女提供即時援助,亦迅速聯同合作伙伴,向烏克蘭當地一間醫院送上食物和救援物資,幫助病人和避難者。」文末附上捐款網址。

帖文竟然完全沒有提及「俄羅斯」、「入侵」,更以衝突取代戰爭,惹起網民不滿,迄今共有265嬲嬲及189個留言:「提都唔提係俄羅斯入侵所導致!爆咩發衝突?香港宣明會連事實都講唔出口,仲叫人點信你地?」、「明明烏克蘭係單方遭受俄國入侵,但宣明會就扭曲成爆發衝突,淡化俄國惡行」、「請問乜原因令烏克蘭有危機,係咩衝突你無講清楚。請問世界宣明會意思,宣明嘅精神係乜嘢?」、「連俄羅斯入侵5個字都冇,好街頭騙案嘅感覺」、「戰爭就戰爭,衝突就衝突,唔好含糊其詞」、「睇完個post, 我以為羅馬尼亞同烏克蘭發生衝突」、「侵略就侵略啦。危乜撚野機」。

請支持《門徒媒體》事工化計劃:
轉數快:6323638
Payme:62544036
八達通銀包:62544036
Paypal.me/apostlesmedia
—————————-
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!