《願榮光》團隊要求《時代革命》分紅3% 惹民憤急刪聲明

0
223

《願榮光歸香港》創作團隊DGX MUSIC日前發表嚴正聲明,指控《時代革命》盜用歌曲,等了4個月才收到版權費合約,缺乏誠意,單方面取消之前協議,要求對方從電影刪歌。《時代革命》導演周冠威發表聲明,揭發DGX負責人Thomas疑見利忘義,索取版權費突然從3萬元,變成整體盈利3%,立即惹起民憤,在其臉書洗版,結果急忙刪除嚴正聲明。

(門徒事工急需事奉人手,閱讀下文前,煩請先進入,登記您可以事奉的崗位,多謝合作!)

創作團隊DGX MUSIC日前在社交平台公開指控,指在不知情的情況下,歌曲被人盜用作商業活動(即《時代革命》):「播咗大半年、拐咗大半個地球先知」。聯絡《時代》一方後,念在對方是「同路人」,而提出3萬元版權費「友情價」,但等了4個月才收到合約,並被要求「獨家、永久、全球、所有平台」授權使用該曲,因此「火都嚟」。DGX最後向《時代》呼籲喊話,把版權費賠償捐贈協助手足的機構,但同時要求電影移除《願榮光歸香港》,「唔尊重就唔好再用啦」,自相矛盾。《時代革命》導演周冠威昨早在臉書發表聲明公開道歉及澄清。

DGX發表聲明後,立即惹來各方狠批,結果刪除聲明。網民怒轟:「做咩刪之前篇聲明?唔係好型仔仲要「嚴正警告」嫁咩?」、「DGX嘅行為太令人感受到係將利益同名聲置高於一切,完全無視左其他背後含意。而且係未同時革團隊溝通好之下就出post公審,尼個行為真係太幼稚,仲要完全無提到過自己所提出嘅條件,而且俾時革團隊回應嘅時間完全唔足夠,尼啲先係最令人不恥嘅地方」、「願銅臭歸thomas」、「仲要用黑警去比喻周導,好彩有人cap得切,真係好L衰」、「講真,不得不懷疑dgx團隊已變節,可能收受咗某啲勢力嘅利益去搞呢壇嘢出嚟」、「識人有幫襯DGX,佢哋公司名係YHTL Music Studio Limited,應該查到Thomas係邊個」、「見到時代革命套戲收得,事後就獅子開大口,再要求收多啲錢,吃相真係好撚肉酸,好撚後侮買佢首歌」、「死乞兒殺雞取卵食著屎」、「係誤會,一路都誤會左佢既原意,原來只係為左錢」。

請支持《門徒媒體》事工化計劃:
轉數快:6323638
Payme:62544036
八達通銀包:62544036
Paypal.me/apostlesmedia
—————————-
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!