蔡若蓮斥網民欺凌戴罩吹笛反被譏:大家笑嘅係on9教育局長

0
450


教育局本周三發布《少年中國說》賀國慶音樂錄像,安排學生戴著口罩吹奏樂器,在網上掀熱議。教育局前日發表聲明,強烈譴責網民肆意嘲笑及醜化,「超越社會的道德底線」,結果引來大批網民反駁,教育局轉移視線,網上言論根本大部份批評教育局安排存在問題而己:「大家笑嘅唔係學生,係on9嘅教育局同局長」。

(門徒事工急需事奉人手,閱讀下文前,煩請先進入,登記您可以事奉的崗位,多謝合作!)

教育局前日在網上發表聲明回應,強烈譴責嘲笑「戴罩吹笛」的網民,指出音樂錄像推出以來,「社會各界反應正面,普遍讚揚同學展現多元才華」,認為市民應該「支持青少年向善發展」,譴責網民,無視疫情下,保障同學健康、負責任戴口罩,反而肆意嘲笑及醜化,甚至以極度滋擾和冒犯言辭,欺凌熱心同學,「此舉實已超越社會的道德底線」,並希望網絡欺凌立即停止相關行為,亦會保留追究權利。

教育局發出聲明後,港人普遍認為,教育局根本轉移視線,在社交平台留言:「教育局嘅發文,給人有轉移視線既觀感,睇網上言論,大部份係批評舉辦方/教育局。若認為吹奏樂表演係傳播病毒嘅高危行為(難道只戴咗口罩,而樂器嘅出氣口,就唔會傳播病毒?)可考慮其他表演取而代之,亦可考慮同學表演之前,加強核酸檢測及醫學觀察去加強保障」、「無人笑學生喎!係笑教育局製造笑話啫」、「分開嚟拍,一人一段一鏡頭就可以真面目示人,再剪成一條片咪得囉,係你唔識靈活變通,搞到學生俾人笑」、「其實邊有人笑d女學生姐?個個都係笑個防疫制度搞到咁on9之嘛」、「真心唔知道邊個天才諗出來,成件事低能過聞西既太陽能電筒。你教育局自己柒就咪推女學生出來擋啦,好肉酸」、「大家笑嘅唔係學生,係on9嘅教育局同局長」。

請支持《門徒媒體》事工化計劃:
轉數快:6323638
Payme:55100852
Paypal.me/apostlesmedia
—————————-
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!