Mo牧師父讚So Ching終於退團 網民轟「魚與熊掌」情緒勒索

0
1447

女團COLLAR成員蘇芷晴(So Ching)自男友阿Mo(李啟言)重傷後,經歷十個月身心煎熬,日前宣布退團。阿Mo藍絲父親、2019年曾聯署建制教牧「止息暴力」聲明的李盛林牧師,昨發表代禱信形容,魚與熊掌不可兼得,So Ching終於作出相當艱難的決定;立即遭到網民洗版式狂轟「典型耶L式道德綁架、情緒勒索」。

(門徒事工急需事奉人手,誠邀加入!)

李盛林牧師昨發表最新代禱信,交代阿Mo康復進展,其中一段「蘇晴與阿MO同行」,指很多時候魚與熊掌不可兼得,一個相當艱難的決定,蘇晴終於選擇了,勇敢地與阿Mo 同走這漫長並彼此扶持的路。祈願神賜他們平安喜樂和力量。

代禱信在各媒體發佈後,迅遭網民狂轟:「呢條仆街牧師係都要硬加個『二揀一』俾 SoChing:即係點呀?為咗你個寶貝仔,一定就要離團?有無咁封建?而『終於』呢兩隻字,更加強調以上意思,亦即係暗示佢老人家有向女方施壓。明明佢唔講,呢個決定可以係經 SoChing 深思熟慮先決定,但呢個『終於』就變成『我都催咗好耐要你二揀一,你終於選擇放棄女團,同我個仔走埋呢條路』咁都得嘅咩?」

其他網民也狠批李盛林:「『魚與熊掌不可兼得……終於選擇了』真係睇到眼都突,好唔舒服……神愛世人是無條件,但Soching 不是神!她沒有欠你李家的」、「直頭係道德綁架 + 情緒勒索」、「呢篇禱文令人感到一股無形嘅壓力」、「其實應該叫個女仔離開去做自己嘅事,而不是超級看護,個仔好可能一生都係咁,如果個女仔可以尋求自己幸福就放手俾佢去」、「因為亞Mo,大家先對你呢個牧師有禮,曾經你點對香港人,唔好以為無人記得,你依家終於露出你真本性,你果段野比人感受係『愛情同事業邊有可能共存,你攪左咗耐終於都做選擇啦咩』」、「通常耶L們唔會覺得呢個老豆呢段代禱信有問題的」。

2019年爆發反修例抗爭期間,李盛林連同蘇穎智、陳歐陽桂芬、陳世強、鄺保羅、管浩鳴等88名建制派教牧領袖,9月3日於《星島日報》刊登題為「化解暴力、止息暴力、重建信任、締造復和 全港基督徒有責」聯署廣告,形容香港經過兩個多月「暴力衝突」,社會、家庭、教會嚴重撕裂,遍體鱗傷,「暴力行為還有變本加厲的趨勢。若此情況繼續下去,後果堪虞」,呼籲基督徒和平、相愛、合一和祈禱。

相關報導:
《門徒頭條》李盛林牧師情緒勒索So Ching被罵爆 立即道歉聲稱誤解
八十八教牧止暴制亂聯署廣告 門徒事工狠批「假先知假教師」

請支持我們的媒體+露宿者工作:
門徒媒體
■ Payme:55100852
■ 轉數快:105276893
■ Paypal:apostlesmedia

門徒事工
■ 轉數快:105640551
■ Paypal:apostlesministry
—————————————
拒絕盲目跟從、堅持聖經公義!